Úvod Média Tiskové zprávy Archiv TZ Tiskové zprávy 2008

Královéhradecká čistírna odpadních vod projde rozsáhlou modernizací

12. prosinec 2008

(tisková zpráva - VCES, a.s.; VaK Hradec Králové, a.s.; Královéhradecká provozní,a.s.; 12.12.2008)

Hradec Králové, 12. prosince 2008. Královéhradecká čistírna odpadních vod, která byla uvedena do provozu v roce 1995, projde v nejbližších 20 měsících zásadní modernizací.

Po vstupu České republiky do Evropské unie se zásadním způsobem změnila legislativa v oblasti odvádění a čištění odpadních vod. Vládní nařízení č. 61/2003 Sb. stanovuje přísnější limity dusíku a fosforu ve vypouštěných odpadních vodách z ČOV pro aglomerace nad 10.000 EO (ekvivalentních obyvatel). Od 1. ledna 2011 tak mohou vypouštěné odpadní vody z ČOV Hradec Králové obsahovat nejvýše 10 mg dusíku na litr vypouštěné odpadní vody. Stávající technologie ČOV Hradec Králové neumožňuje bez rekonstrukce dosahovat těchto požadovaných limitů, a proto bylo přistoupeno k její rozsáhlé modernizaci.

Požadovaného snížení objemu dusíku bude dosaženo především doplněním stávající technologie ČOV o postdenitrifikační filtry, které pracují na principu biologického odbourání dusíku z odpadní vody. Předčištěná odpadní voda prochází přes filtrační médium, které je pokryté biomasou. Ta v průběhu filtrace odstraňuje z odpadní vody dusík. „Jedná se o první použití pokrokové technologie Biostyr na území České republiky“, představil použitou technologii ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s. Ing. František Barák. „V rámci projektu budou realizovány další úpravy na stávajících objektech a zařízeních čistírny, které ovlivňují účinnost procesu odstraňování dusíku. Provedenou rekonstrukcí tak naše společnost splní v požadovaném termínu povinnost, ke které se zavázala vláda při vstupu do Evropské unie “, doplnil Barák.

Rekonstrukce ČOV bude probíhat do srpna 2010, v září 2010 bude zahájen zkušební provoz , který skončí do konce roku 2011.  Vítězem veřejné obchodní soutěže na dodavatele stavby se stalo „Sdružení pro rekonstrukci ČOV Hradec Králové“, které reprezentují společnosti VCES a.s. a KUNST, spol. s r.o. Technické řešení projektu navrhla společnost PÖYRY Environment, a.s.

„Pro dodavatele je tento projekt zajímavý nejenom použitou technologií. V jejím průběhu se budeme muset především vypořádat se složitými geologickými podmínkami, protože pro celou lokalitu jsou charakteristické tzv. tekuté písky“, uvedl místopředseda představenstva VCES a.s. Ing. Jaroslav Novotný. „ Zahájení zemních prací zatím nahrávají stávající příznivé klimatické podmínky“, uzavřel Novotný.

Rekonstrukce ČOV Hradec Králové si vyžádá náklady v celkové výši 139,8 mil. Kč. Částku ve výši 48,9 mil. Kč poskytne formou dotace Ministerstvo zemědělství ČR. 28 mil. Kč bude financováno z vlastních zdrojů Vodovodů a kanalizací Hradec Králové, a.s., z nichž 26 mil. Kč poskytne formou předplaceného nájemného provozovatel Královéhradecká provozní, a.s., člen skupiny VEOLIA VODA. Zbývající část prostředků pro realizaci projektu by měl pokrýt zvýhodněný komerční úvěr a finanční pomoc Královéhradeckého kraje.