Úvod Média Tiskové zprávy

Den otevřených dveří v podzemním vodojemu

17. březen 2016

Přijďte se podívat 19.3.2016 od 10h do 15h do podzemního vodojemu na Novém Hradci Králové.

Dne 19.3.2016 od 10 hod do 15 hod bude mít veřejnost možnost si prohlédnout podzemní vodojem na Novém Hradci Králové, který má objem 10.000 m3 vody. Tento vodojem byl vybudován v 90. letech minulého století, v pořadí jako třetí z celkového počtu 4 zde postupně zprovozněných zemních vodojemů. Byl vybudován na základě tehdejší zvyšující se potřeby vody pro obyvatelstvo Hradecka a také jako dostatečná akumulační rezerva kvalitní pitné podzemní vody, dopravované vodárenskou soustavou Východních Čech z jímacího území Litá. Objem akumulací všech podzemních vodojemů na Novém Hradci Králové je celkem 48.500 m3. Vodojemy jsou plněny výhradně pitnou vodou z různých zdrojů. Zásoba vody, která je obvykle v podzemních vodojemech akumulována, se rovná přibližně 1,5 denní spotřebě vody obyvatel Hradce Králové a okolí – průměrná spotřeba pitné vody pro zásobovanou oblast je cca 20.000 m3. Ve věžovém vodojemu, který je dominantou Nového Hradce Králové, je pak přibližně akumulováno 300 m3 pitné vody a je z něho díky tlakovým poměrům zásobována pouze aglomerace Nového Hradce Králové, jehož denní spotřeba je přibližně 600 m3.

Podzemní vodojem bude otevřen 19.3.2016 od 10h do 15h. Skupinky maximálně 25 návštěvníků budou sestupovat do vnitřních prostor vodojemu v intervalech cca 20min. Prosíme návštěvníky, aby v průběhu návštěvy vodojemu dbali na veškerá bezpečnostní upozornění a pokyny pracovníků Královéhradecké provozní, a.s.