Úvod Média Tiskové zprávy Interaktivní expozice o vodárenství spojuje zábavu a odbornost

Interaktivní expozice o vodárenství spojuje zábavu a odbornost

15. září 2020

tisková zpráva, 15.9.2020

Interaktivní expozice o vodárenství spojuje zábavu a odbornost

Hradecké vodárny dnes za přítomnosti primátora Hradce Králové slavnostně otevřely informační centrum vodárenství, interaktivní expozici o vodě v přírodě a průmyslu.

„Před mnoha lety vznikla první myšlenka přiblížit obor vodárenství široké veřejnosti od těch nejmenších až po tu odbornou. Před dvěma lety jsme se pak rozhodli využít tento prostor a vybudovat interaktivní expozici o vodě,“ přibližuje myšlenku Jiří Šolc, ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové. „Naše společnost finančně zajišťovala část stavební a společnost Královéhradecká provozní, a.s. pak grafické a obsahové zpracování interiéru. Celkové náklady tohoto projektu byly 15 milionů Kč.“

Prostor expozice se nachází přímo v areálu hradeckých vodáren, v budově, v níž je umístěna i úpravna vody Orlice, v prostorách dnes již nepoužívaného vápenného hospodářství. Dnes tu namísto van s vápnem najdete nové informace o vodě v průmyslu i přírodě a také odpovědi na mnohé otázky: Jaká je cesta vody z přírody do kohoutku a zase zpět do přírody? Je složitější úprava pitné vody nebo čištění vody odpadní? Kdy se pitná voda dostala do hradeckých domácností? Vyzkoušet si můžete i zajištění pitné vody pro 150.000 obyvatel – dokážete plynule zásobovat obyvatele v době sucha, povodní i výpadku elektřiny?

„Snažili jsme se celou expozici vytvořit tak, aby byla nadčasová, variabilní a podporovala v dětech i veřejnosti hravost, spolupráci a kreativitu. V prostorách výstavy se snoubí moderní technologie s přírodou,“ doplňuje Jakub Hanzl, generální ředitel Královéhradecké provozní, a.s. „Pro nás má však prostor ještě jeden velký přínos a tím je možnost využít jej k pořádání vzdělávacích a odborných akcí pro naše zaměstnance, takový prostor nám dlouhodobě ve firmě chyběl,“ dodává Jakub Hanzl.

V první místnosti, věnované vodě v přírodě, rostou květiny, které každá jiným, ale vždy zajímavým způsobem pracují s nedostatkem vody. V nepřítomnosti lidí se o ně stará automatizovaný závlahový a osvětlovací systém a ke každé vede tolik vody a světla, kolik je třeba. Květináče jsou umístěny na platformách, které byly opracovány stejně jako voda desítky a stovky let opracovává pískovec a odhaluje různé půdní vrstvy. To vše doplňují tři kooperativní hry až pro 7 hráčů a tajné nápisy na zdech.

Do druhé místnosti věnované vodě v průmyslu se symbolicky prochází skrz česle – jednoduchá „síta“, která oddělují přírodu od průmyslu a naopak. V přítmí místnosti je použita forma videomappingu na předpřipravené tapety, čímž vzniká efekt oživení statické informace dynamickou barevnou vrstvou. Jedna stěna se věnuje historii vodárenství Hradce Králové a okolí, druhá pak čistění vody před i po užití lidmi. Poslední stěna je věnována další kooperativní hře - simulaci dispečinku, který se nachází o patro níže. To vše se zrcadlí v unikátním napínaném podhledu, který docílí úplného pohlcení a obklopení diváka.

Při odchodu poslední místností, která je využívána jako přednáškový nebo promítací sál, se mohou účastníci prohlídky dozvědět, jak dobře si vedli v hraní her a řízení dispečinku oproti ostatním výpravám na výsledkové tabuli. K výtahu je potom spláchne ozvučený průchod využívající speciálních reproduktorů, které jsou slyšet pouze, pokud jsou přímo nad divákem, a ze kterých hraje skutečný zvuk odpadní stoky.

„Voda je zejména v posledních letech velmi diskutovaným tématem, což je dobře, jelikož je neustále třeba brát ohled na to, jak moc je důležitá a jak začíná být vzácná. Věřím, že v této nelehké době můžeme být stále vděční za to, že voda je tu s námi, že je jí máme prozatím, a to zdůrazňuji, dostatek. Připomínat si to můžeme i v rámci této výstavy, která v lidech jistě podpoří nejen zájem o vodárenství a moderní technologie, ale také zájem o přírodu, což je vlastně díky interaktivní expozici to nejlepší spojení. Zároveň nám ukazuje, že voda a způsob, kterým jsme jí zásobeni, je skutečně strategickou záležitostí, a po shlédnutí této výstavy nyní daleko jasněji vyvstává potřeba naučit se s vodou dobře hospodařit, tedy šetřit s ní,“ říká Alexandr Hrabálek, primátor Města Hradec Králové.

Interaktivní expozice by měla být přístupna veřejnosti v průběhu října, pro vzdělávání bude k dispozici nekomerčním způsobem. Rezervace návštěv budou probíhat online přes webové stránky vodáren.

Od 22. 2. 2021 je zákaznické centrum Královéhradecké provozní, a.s. znovu otevřeno pro veřejnost.

pondělí 8h-17h
úterý 8h-14h