Úvod Média Tiskové zprávy Kanalizace Hradec Králové, retenční stoka v ulici Za Škodovkou

Kanalizace Hradec Králové, retenční stoka v ulici Za Škodovkou

13. květen 2021

Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s. (vlastník vodárenské infrastruktury) zahájila v březnu tohoto roku stavbu kanalizace v ulici Za Škodovkou.

Jedná se o první etapu výstavby tzv. retenční stoky, která má za cíl bezpečnější odvádění odpadních vod ze severozápadní části města Hradec Králové, místních částí Pražské Předměstí, Kukleny a Svobodné Dvory.

Záměr vybudovat retenční stoku a tím zkapacitnit kmenovou stoku B v této oblasti vzniknul na základě toho, že při extrémních deštích zde docházelo ke vzdouvání odpadní vody v kanalizaci a způsobovalo škody na nemovitostech. Stávající stoky byly vybudovány před více jak 60 lety a jejich kapacita je v souvislosti s urbanistickým rozvojem města a připojování dalších území na kanalizaci nevyhovující. Společnost si v roce 2012 zadala zpracování podrobného hydraulického modelu stokové sítě, jehož výsledkem byl ideový návrh retenční stoky vedoucí od křižovatky ulic Pražská a Pálenecká až po ulici Zahrádkářskou ve Svobodných Dvorech. Po její realizaci by toto opatření mělo být schopno bezpečně odvádět odpadní vodu, zamezit jejímu nežádoucímu vzdouvání v kanalizaci a chránit přilehlé nemovitosti proti případným škodám.

Do června 2022 bude postavena stoka od křižovatky ulic Pražská a Pálenecká po křižovatku ulic Za Škodovkou a Křížkovského v délce 530 metrů. Předpokládá se, že 2. konečná etapa, která bude pokračovat do ulice Zahrádkářské, pak bude dokončena v roce 2023 nebo 2024.

Předmětem stavby je pokládka kanalizačního potrubí z vysokohustotního polyetylenu se zvýšenou tuhostí o průměru 1000 milimetrů. Jedná se o náročnou stavbu, prováděnou ve 4 až 5metrových hloubkách a pod hladinou podzemní vody. Samotnému zahájení stavby předcházel podrobný hydrogeologický průzkum, jehož cílem bylo zaměření hloubky vody v domovních studních v ulici Za Škodovkou a zjištění stavebnětechnického stavu přilehlých budov. V průběhu stavby se případné změny hladiny podzemní vody nebo výskyt trhlin na fasádách domů budou monitorovat a činit taková opatření, aby nedocházelo ke škodám na majetku. Stavba bude prováděna za prostorově stísněných podmínek. Její součástí je i přeložka vodovodního řadu z tvárné litiny o průměru 150 milimetrů a délce 154 metrů a provizorní úpravy nadzemního trolejového vedení hromadné městské dopravy. Do nové stoky bude rovněž přepojeno 67 kanalizačních přípojek a uličních vpustí.

Dodavatelem stavebních prací je STAVOKA Hradec Králové, a.s., která bude stavbu provádět dle návrhu vypracovaného projekční kanceláří VIS – Vodohospodářsko-inženýrské služby, spol. s r.o. Náklady na stavbu činí 50 milionů korun a hrazeny budou z vlastních zdrojů stavebníka, Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s.

Videoreportáž na odkaze https://youtu.be/i8-z5MARd4Y

Další informace:

Pavel Loskot, technicko – provozní náměstek,

Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s.

e-mail: pavel.loskot@vakhk.cz

tel.: 602 644 260

Uzavření Zákaznického centra od 18.1.2022

vzhledem k nepříznivému vývoji epidemiologické situace výskytu COVID-19

od 18. 1. 2022 až do odvolání bude Zákaznické centrum v Hradci Králové preventivně UZAVŘENO pro osobní kontakt se zákazníky.

• Všechny své služby poskytuje i nadále v bezkontaktním režimu.
  • Uzavřeny budou i pokladny a nebude přijímána žádná hotovost.
  • Platby je nutné realizovat jen v bezkontaktním režimu.

Na webových stránkách www.khp.cz jsou k dispozici potřebné formuláře a kontakty.

K vyřízení Vašich požadavků využijte, prosím, zákaznické linky 841 11 12 13 a 601 273 273 nebo email info@khp.cz.

Případně Vaše požadavky zasílejte poštou na adresu Královéhradecká provozní, a.s., Víta Nejedlého 893, 500 03 Hradec Králové.

Děkujeme za pochopení!