Úvod Média Tiskové zprávy

Vodohospodáři jednali s premiérem o páteřních přivaděčích

17. květen 2016

tisková zpráva, 17.5.2016

Vodohospodáři jednali s premiérem Sobotkou o páteřních přivaděčích vody

V úterý 17. května 2016 jednali zástupci vodárenských společností Náchoda, Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi s premiérem Bohuslavem Sobotkou v sídle společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s. o významu páteřních přivaděčů vody v České republice. Jednání se zúčastnili i primátoři a starostové uvedených měst.

V České republice je 10 páteřních přivaděčů propojujících regióny, které umožnují zásobování vodou zhruba 3 mil. obyvatel. Jedním z nejvýznamnějších je 70 km dlouhý přivaděč, který dodává vodu z Náchoda do Hradce Králové, a na něj navazující přivaděč vedoucí z Chrudimi přes Pardubice do Hradce Králové.

Vodovodní přivaděče byly vybudovány většinou v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století ze státních dotací. Většina těchto vodárenských systémů musí být v nejbližších několika letech zrekonstruována.

Po privatizaci vodárenství před dvaceti lety se vodovodní přivaděče staly majetkem měst a obcí, později municipálních vodárenských společností. Některé z nich, především menší společnosti, nejsou schopny bez asistence státu zajistit financování obnovy páteřních přivaděčů.

Jedním z možných zdrojů pro financování rekonstrukce vodovodních přivaděčů jsou podle účastníků jednání poplatky za surovou povrchovou a podzemní vodu, které vodárny státu nebo státním institucím platí.

„Jsem velmi rád, že pan premiér při své návštěvě v Hradci Králové věnoval pozornost rekonstrukci vodovodních přivaděčů, jejichž konstantní funkčnost a provozuschopnost je zásadním předpokladem při řešení otázek sucha a zásobování obyvatel pitnou vodou. Je zřejmé, že rekonstrukce vodovodních přivaděčů nejen u nás ale i v ostatních regionech se bez pomoci státu neobejde. Při financování obnovy přivaděčů může dojít i k využití vládou alokovaných prostředků ve výši 2,4 miliard korun na řešení krizových otázek sucha“, řekl po setkání primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.