Úvod Média Tiskové zprávy

Zrušení služby DOPRAVA ZDARMA do 10 km - napouštění bazénů

Zrušení služby doprava zdarma do 10 km - bazény

2. březen 2023

Královéhradecká provozní, a.s. sděluje svým zákazníkům, že v letošním roce je pro napouštění bazénů cisternou ZRUŠENA doprava do 10 km ZDARMA a doporučuje postup, jakým si lze napustit bazén svépomocí

Proč si napustit bazén svépomocí z vlastní přípojky:

• napouštění dle individuálních časových potřeb bez ohledu na termín dovozu
  • úspora vlastních výdajů za dovoz cisterny (při toleranci delší doby napouštění)
  • větší prohřátí vody pro první použití

DOPORUČENÍ PROVOZOVATELE k napouštění bazénu svépomocí:

• slabou zahradní hadicí, nastavte průtok přibližně 0,2 l (běžná sklenička 2 dcl) za 1 sekundu
  • takto nateče 10 – 12 l vody (běžný kbelík) za 1 minutu = zhruba 750 litrů (0,75 m3) za 1 hodinu
  • bazén napouštějte nejlépe přes noc (případně více nocí po sobě), za 12 hodin nateče do bazénu cca 9000 l (9 m3)
  • v průběhu napouštění občasně zkontrolujte průhlednost vody

Pro období zavážení bazénů cisternou KHP od roku 2020 platí pronájem další externí cisterny, kterou pro obvyklý provoz nepotřebuje. Zaměstnanci, kteří pracují v provozu pitných vod, mnohdy provádějí závoz nad rámec rozsahu svých činností v přesčasových hodinách. Doprava zdarma navíc zvýhodňuje pouze část zákazníků s ohledem na jejich místo bydliště. Služba byla poprvé zavedena v roce 2010, kdy dovoz probíhal starším cisternovým vozem, a v roce 2011 byla zakoupena nová moderní autocisterna s nerezovou nádrží, která jezdí dodnes.

KHP tuto službu „doprava do 10 km zdarma“ ruší od letošního roku z důvodu vysokých nákladů a zákazníkům radí, jakým způsobem lze bazén napustit svépomocí. Při napouštění bazénu z vlastní přípojky není zákazník vázán omezenými termíny pro závoz cisternou a dle kalkulace, která je uvedena na webové stránce společnosti https://www.khp.cz/napousteni-bazenu-2023/sluzby/kalkulace-napousteni-bazenu-cisternou/ vyjde napuštění z  vlastní přípojky nejlevněji. Voda je navíc pomalým napouštěním více prohřátá pro první použití.

Zájem zákazníků o tuto službu byl každoročně vyšší a společnost již nebyla schopna ji v reálných termínech zajistit. Největší problém nastal ve chvíli, kdy zákazník nenaplánoval dovoz vody cisternou do svého bazénu včas a v době, kdy začalo být větší teplo, již byly termíny třeba na měsíc dopředu obsazené. I z tohoto důvodu se KHP snaží zákazníky „naučit“, jak bazén dle doporučených pravidel napustit svépomocí.