Úvod Média Tiskové zprávy Den vody bez návštěvy vodojemů

Den vody bez návštěvy vodojemů

18. březen 2021

Královéhradecká provozní, a.s. (KHP) u příležitosti Dne vody každoročně otevírá brány běžně nepřístupných vodárenských objektů.

V předchozích letech tradičně pořádala pro veřejnost Dny otevřených dveří na vodárenských objektech, které spravuje. V minulosti se tyto akce uskutečnily na věžovém vodojemu, v podzemním vodojemu na Novém Hradci Králové nebo na čistírně odpadních vod v Hradci Králové v Třebši.

„V letošním roce nám situace nepřeje a z důvodu vládních hygienických opatření týkajících se onemocnění covid-19 bohužel nemůžeme Den otevřených dveří uspořádat. Naším původním záměrem bylo představit veřejnosti nově vybudovanou interaktivní expozici o vodárenství VODOVODOV“, prozradil provozní ředitel KHP Tomáš Hosa.

Expozice o vodárenství byla dokončena v září loňského roku. Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s. finančně zajišťovala stavební část a společnost Královéhradecká provozní, a.s. pak grafické a obsahové zpracování interiéru. Prostory expozice se nachází přímo v areálu hradeckých vodáren na adrese Víta Nejedlého 893 v Hradci Králové v budově, v níž je umístěna i úpravna vody Orlice, v prostorách dnes již nepoužívaného vápenného hospodářství. Jakmile to hygienická opatření dovolí, bude otevřena veřejnosti zdarma.

Celá expozice je hravým prostorem, který přibližuje a představuje dětem i veřejnosti vodu v mnoha jejich formách a podobách, vodu v přírodě, vodu v průmyslu i historii hradeckého vodárenství. Snoubí se zde moderní technologie s přírodou a sloužit bude nejen veřejnosti, ale i jako vzdělávací prostor pro zaměstnance společnosti. Expozice je rozdělena do třech místností, kde každá z nich má svůj edukativní účel:

1. místnost: Věnovaná je vodě v přírodě. Rostou zde květiny, které každá jiným, ale vždy zajímavým způsobem pracují s nedostatkem vody. V nepřítomnosti lidí se o ně stará automatizovaný závlahový a osvětlovací systém. Květináče jsou umístěny na platformách, které byly opracovány stejně jako voda desítky a stovky let opracovává pískovec a odhaluje různé půdní vrstvy. To vše doplňují tři kooperativní hry až pro 7 hráčů a tajné nápisy na zdech.
  2. místnost: Věnovaná je vodě v průmyslu. Symbolicky se do ní prochází skrz česle – jednoduchá síta, oddělující přírodu od průmyslu a naopak. V přítmí místnosti je použita forma videomappingu na předpřipravené tapety, čímž vzniká efekt oživení statické informace dynamickou barevnou vrstvou. Jedna stěna se věnuje historii vodárenství Hradce Králové a okolí, druhá pak čistění vody před i po užití lidmi. Poslední stěna je věnována další kooperativní hře - simulaci dispečinku, který se nachází o patro níže.
  3. místnost: Využívána je jako přednáškový nebo promítací sál. Zde se účastníci prohlídky dozvědí, jak dobře si vedli v hraní her a řízení dispečinku oproti ostatním výpravám na výsledkové tabuli. K výtahu je potom spláchne ozvučený průchod využívající speciálních reproduktorů, které jsou slyšet pouze, pokud jsou přímo nad divákem, a ze kterých hraje skutečný zvuk odpadní stoky.

Na malou ochutnávku toho, co návštěvníky čeká, je možné se podívat na videu na webových stránkách společnosti https://www.khp.cz/voda-hrou/vodovodov/

Tiskovou zprávu ze slavnostního otevření naleznete na tomto odkazu https://www.khp.cz/media/tiskove-zpravy/interaktivni-expozice-o-vodarenstvi-spojuje-zabavu-a-odbornost/

Uzavření Zákaznického centra od 18.1.2022

vzhledem k nepříznivému vývoji epidemiologické situace výskytu COVID-19

od 18. 1. 2022 až do odvolání bude Zákaznické centrum v Hradci Králové preventivně UZAVŘENO pro osobní kontakt se zákazníky.

• Všechny své služby poskytuje i nadále v bezkontaktním režimu.
  • Uzavřeny budou i pokladny a nebude přijímána žádná hotovost.
  • Platby je nutné realizovat jen v bezkontaktním režimu.

Na webových stránkách www.khp.cz jsou k dispozici potřebné formuláře a kontakty.

K vyřízení Vašich požadavků využijte, prosím, zákaznické linky 841 11 12 13 a 601 273 273 nebo email info@khp.cz.

Případně Vaše požadavky zasílejte poštou na adresu Královéhradecká provozní, a.s., Víta Nejedlého 893, 500 03 Hradec Králové.

Děkujeme za pochopení!